Λαχταριστή μελιτζανόπιτα με κιμά

Μια συνταγή που σίγουρα θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Λαχταριστή μελιτζανόπιτα με κιμά. Η καλύτερη λύση για να ξεφύγετε από τις καθημερινές και συνηθισμένες πίτες. Μπείτε στην κουζίνα και ξεκινήστε.

Υλικά συνταγής

  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε καρεδάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 250 γρ. φέτα βαρελίσια, σε τρίμματα
  • Μισό φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τραχανά, γλυκό
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τη ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μισό φλ. κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο
  • 1 μισή ποτήρι νερό

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα ετοιμάζουμε το φύλλο.

Κοσκνίζουμε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε την μαργαρίνη και ‘ψιχουλιάζουμε’ με τα δάχτυλα, μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι και γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.

Την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Στην συνέχεια, αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα.

Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Στο μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά (7 με 8 λεπτά περίπου), απ’ όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα.

Μετά, προσθέουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μέχρι να μαραθούν (4 με 5 λεπτά).

Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Στο μεταξύ, έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μείγμα του κιμά.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά, ούτως ώστε να ”πιεί” τα υγρά της γέμισης.

Έπειτα, προσθέτουμε την φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα (36 νούμερο) και χωρίζουμε την ζύμη, σε 2 κομμάτια.

Ανοίουμε το πρώτο και το απλώνουμε σε ταψί, φροντίζντας να καλύπτει τα πλαϊνά του.

Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.

Μετά, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.

Περνάμε τον πλάστη, πατώντας τα δύο φύλλα ώσπου να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει.

Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα, σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα.

Έπειτα, χαράζουμε σε κομμάτια.

Τρυπάμε κάθε κομμάτι σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι, γιατί το φύλλο φουσκώνει.

Τέλος, ψήνουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και στην τελευταία σχάρα, για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Η μελιτζανόπιτα μας είναι πανέτοιμη.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Για έξτρα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στην πίτα μας και σουσάμι.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για τραχανά, πλυγούρι ή και ρύζι.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κεφαλοτύρι με παρμεζάνα, για να δώσουμε μια ιδιαίτερη γεύση.

πηγη:supersyntages.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *